Sushi – potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek. Ze względu na konieczność zachowania świeżości, w restauracjach japońskich jest przygotowywana po dokonaniu zamówienia.


Istnieje wiele rodzajów sushi:


Nigiri , formowane w dłoni sushi w formie kulki ryżu (o wadze od 8 do15 g), na której kładziemy owoc morza, kawałek ryby, warzywo lub kawałek mięsa (głównie w Japonii). Jest to najpopularniejsza obok maki sushi forma tej potrawy;

Maki , powstają w wyniku ułożenia ryżu oraz ryby (często z wieloma różnymi dodatkami) na arkuszu nori oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami w rulon za pomocą bambusowej maty. Tak przygotowany rulon, tuż przed podaniem, kroi się na kawałki o wielkości umożliwiającej zjedzenie „na raz”;

Chirashi , sushi „porozsypywane”, to znaczy podane w formie płaskiej miseczki z ryżem i ułożonymi na niej kawałkami sashimi. Takie sushi pokrywa się warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu, grzybów lub świeżych glonów;

Temaki, jest tworzone przez spożywających: na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, ryż oraz nori, z których każdy biesiadnik sam komponuje swoje sushi.


Dołącz do grona naszych klientów

Gwarantujemy świeżość i dobry smak naszych produktów .
Codziennie dowozimy świeże i zdrowe SUSHI do biur w Warszawie i okolicach.
Spodziewaj się nas w porze lunchu (10:00-14:30).
Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie .
Nasz handlowiec będzie miał ze sobą duży wybór zestawów sushi.